sâmbătă, 20 februarie 2016

Recomandari audio-video - ante-'89

     Ca tot mi-a adus aminte cineva, vin cu o serie de linkuri, de recomandari, spre locuri unde puteti asculta in principal, nu doar citi, despre muzica devenita istorica pt scena autohtona.

     Va recomand sa cautati si sa ascultati toata discografia dlui Adrian Enescu, care activeaza de la inceputuri si are albume lansate inclusiv in 2014, foarte activ si in prezent, cu proiecte ingenioase precum cel alaturi de Zoli Toth.




     Cea mai veche compozitie electro-acustica/spectrala din tara noastra am identificat in cautarile mele a fi "AUM", 1965, semnata de compozitorul Corneliu Cezar. Imbinari intre instrumentele clasice acustice si benzi magnetice sau sintetizatoare, ori tot felul de instalatii improvizate care sa genereze noi sonoritati.





Mai multe compozitii semnate Corneliu Cezar puteti asculta AICI.

     Un gigant in muzica electro-acustica autohtona, urmariti cateva demonstratii live, parte din festivalele internationale organizate alaturi de sotul dansei, nimeni altul decat Iancu Dumitrescu, cel care a realizat printre primele concerte de muzica electronica din Romania.



     Tot din sfera muzicii electro-acustice, o raritate semnata Anatol Vieru, cuprinsa pe o dubla placa de vinil "Iona/Tara de piatra" in anii '70.



    Trec la muzica spectrala, Calin Ioachimescu, cu o compozitie aparuta pe o placa alaturi de Serban Nichifor in anii '80.




     Un compozitor si profesor universitar desavarsit, care sustine si un curs pentru masteranzi despre istoria muzicii electronice. Gasiti la dansul pe site cateva mostre auditive. Dl Octavian Nemescu.



     O compozitie cu care compozitorul Lucian Metianu a finalizat un curs de specializare in muzica electronica la Koln inainte de Revolutie, lucru nu tocmai facil si accesibil oricui, inclusa pe un vinil in anii '80.



     Trec de la muzica clasica, contemporana, la cealalta aripa din care s-a dezvoltat inainte de '90 muzica electronica la noi, muzica rock. Sfinx, alaturi de Phoenix, au fost printre primele trupe autohtone care au integrat in instrumentatia lor sintetizatoarele. Corneliu Ionescu, zis "Bibi", de la Sfinx ba chiar a si construit unul. Acesta poate fi auzit pe albumul "Lumea alba".



     Unul dintre cei mai iubiti compozitori rock, cu stilul lui unic, electro symphonic rock, Octavian Teodorescu, sau Octave. Reintors in Romania cu idei noi si acelasi spirit viu.



     Digital Art, sau fratii Nanu.



     Rodion Rosca a activat in trecut alaturi de trupa Rodion G.A., din care mai faceau parte doi membri, dintre care unul a trecut in nefiinta. Recent Rodion a fost redescoperit de mai multi reporteri si blogeri, este promovat intens si se bucura de succes international. Singura inregistrare video existenta cu G.A. o aveti mai jos.



      Basorelief a fost o trupa care si-a intrerupt pentru un timp activitatea, iar recent au revenit cu albumul "Ploaie in Macondo". A colaborat cu ei si Dan Stesco aka Polymoog (ex-Compact), care in anii '90 a realizat albumul solo de muzica ambientala "Gentry".



     Dar asta e doar o frantura din istoria muzicala anterevolutionara, va invit sa luati "Enciclopedia muzicii electronice romanesti", v-o puneti in brate si in acelasi timp cu calculatorul in fata sa cautati si sa ascultati despre ce cititi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !